Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Ακρόπολη Παναγιάς στο Κεφαλάρι-Παζαρλάρ, Ντεμιρτζόγιαννη,

Παζαρλάρ, Καβακλή,
Ντεμιρτζόγιαννη,
Οκτώβρης του 1941 οι κάτοικοι του Δοξάτου φιλοξενούνται στα μέρη αυτά, τρώνε ό, τι έχει η φύση και την εποχή αυτή έχει πολλά κράνα, που σε λίγες μόνο μέρες όμως εξαφανίζονται. Ζυμώνουν και ψήνουν ψωμί στους παραδοσιακούς φούρνους, αλλά κυνηγημένοι ... τα παρατάνε και ανεβαίνουν ψηλότερα. Το σπίτι του Τομπούλ-χοτζά στη Ντεμιρτζόγιαννη φιλοξενεί Δοξατιανούς.Ο καθένας κουβαλάει ό, τι μπορεί. Νεαρή Κυργιώτισσα έχει μπουκάλι με λάδι, αλλά το βάρος του είναι δυσανάλογο και το παρατάει..ή μάλλον το σπάει. Ο πατέρας μου νέος Κυργιώτης φυλάει στο στήθος του καρβέλι ολόκληρο για μέρες και στα δύσκολα, όπως μου περιγράφει ο Ηρακλής ο Σ. το μοιράζει σε όλους. Επιστρέφοντας μετά από μέρες στο Δοξάτο ο μικρός Κώστας φιλάει τα ντουβάρια του σπιτιού τους.." Σπίτι μου σπιτάκι μου" ! Σε λίγες μέρες θα τα παρατήσουν όλα ...για την Κατερίνη. Όπου τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα..
Προσκύνημα για μένα πραγματικά το χθεσινό.
Χρόνια περιέγραφαν οι φίλοι Τάσος και Φόνη που φιλοξενούν τους επισκέπτες.
Σήμερα ο δρόμος δύσκολος, η πορεία όμως φανταστική.
Η χαράδρα προκαλεί τους πεζοπόρους, ο βράχος απειλητικός, το σχολείο έρημο, και η αγάπη των κατοίκων περίσσεια.
Σε λίγο καιρό θα οδηγηθούμε στο Καρά-Ορμάν...
Έτσι απλά
"χωρίς λόγια"
μόνο με την αγάπη και τα συναισθήματα!


Το πρώτο όνομα του χωριού ήταν Ντεμιρτζόγιαννη, από την τούρκικη λέξη Ντεμίρ που σημαίνει σίδερο και την λέξη Οργιαννη που σημαίνει χωριό. Ελεύθερα μεταφραζόμενο σε σιδεροχώρι. Μετά την αποχώρηση των Τούρκων το ελληνικό όνομα που επιλέχθηκε είναι Περιστεριά, και οφείλεται σε μια μεγάλη σπηλιά που έχει αγριοπερίστερα.

Επί τουρκοκρατίας ονομαζόταν «Παζαρλάρ» λόγω του μεγάλου παζαριού  που διοργανώνονταν στην περιοχή.

Στην Αγορά βρίσκεται σήμερα το Πάρκο Αρπακτικών Πουλιών που φιλοξενεί 30 είδη πουλιών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και παρέχει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θαυμάσουν τις απολαυστικές πτήσεις των εκπαιδευμένων πτηνών.
Το πάρκο αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό για εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων από την ευρύτερη περιοχή. 

Επίσης στη περιοχή υπάρχει το οινοποιείο της εταιρίας «Νίκος Λαζαρίδης Α.Ε.», που εκτός από εκπληκτικά κρασιά ο επισκέπτης θα μπορέσει να δει τους πίνακες ζωγραφικής που κοσμούν τις ετικέτες των φιαλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου