Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

......περιμένοντας για... έργο

.....πριν από λίγο καιρό
"ΔΟΞΑΤΟ
Η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για:
Μια έκδοση ένα σύντομο οδοιπορικό στον κάμπο, στα βουνά, στα ποτάμια και τις πηγές του τόπου μας. Μια ιστορία πολλών χιλιάδων ετών.
Δρόμοι αρχαίοι που τους περπάτησαν φιλόσοφοι, απόστολοι, έμποροι,  αλλά και στρατιώτες, πολεμιστές, γενναίοι καβαλάρηδες, Θράκες ιππείς, Μακεδόνες, Ρωμαίοι και Ρωμιοί, Φράγκοι, Οθωμανοί, αρματολοί και κλέφτες, Μακεδονομάχοι κ.ά.
Ένας δήμος του κάμπου της Δράμας.
Λίμνη, τενάγη, ένας κάμπος εύφορος ανάμεσα στα βουνά της γύρω περιοχής που ορθώνονται περήφανα και τον προστατεύουν από πολλούς εχθρούς. Πρώτα απ’ όλα τον εχθρό άνεμο, δημιουργώντας ένα κλίμα υγρό και γόνιμο για την καπνοκαλλιέργεια. Γι’ αυτό και παράγονται εδώ τα πιο φημισμένα και αρωματικά καπνά, η εκλεκτή ποικιλία του Μπασμά.
 Βουνά ιερά που χρόνια προστατεύουν τους ειρηνικούς και δημιουργικούς κατοίκους της περιοχής μας. Βουνά στα οποία βρήκαν καταφύγιο οι καταδιωγμένοι κάτοικοι του Δοξάτου και  των Κυργίων στα δύσκολα χρόνια της κατοχής.
Δάση, μεταλλεία και σπηλιές τα στολίζουν. Πηγές από τις οποίες αντλείται το πόσιμο νερό των πόλεων μας.
Μοναχοί και μοναστήρια διακονούν με το πνευματικό τους έργο τα θεία, αλλά και τον κόσμο στο καταπληκτικό περιβάλλον της όμορφης φύσης.
Αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής, πλούσιες συλλογές λαογραφικού υλικού, βιβλία και εκδόσεις, Κέντρο προσφυγικής μνήμης για το χθες και το σήμερα. Εκθέσεις φωτογραφίας των συγκλονιστικών εποχών του Δοξάτου.
Ήθη και έθιμα, κουρμπάνι και κλήδονας, Καλογεροδευτέρα και μπουμπούνα, ιπποδρομίες και μαραθώνιοι ιστορικής μνήμης και περιβάλλοντος.

Μια παρουσίαση της πλούσιας δράσης των πολιτιστικών συλλόγων,  των τοπικών φορέων, αλλά  και μεμονωμένων πολιτών.
Αρωγός η έκδοση στους κατοίκους και τους επισκέπτες του τόπου μας για να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία και τις ομορφιές μας.
Μια έκδοση για την καλύτερη γνωριμία των περιοχών μας, αλλά και παράλληλα την υλοποίηση ενός προγράμματος που έχει ως βασικό άξονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας. Γιατί θα αποτελεί ένα εργαλείο, ένα ερέθισμα για την καλύτερη γνωριμία αυτής της πανέμορφης κληρονομιάς που οφείλουμε  μαζί να διασφαλίσουμε και να μεταβιβάσουμε στις επόμενες γενιές.
Σκοπός του οδηγού αυτού είναι να γνωρίσει ο επισκέπτης καλύτερα τον τόπο μας και τις ομορφιές του και να ανακαλύψει έναν εναλλακτικό τρόπο τουρισμού που σίγουρα θα τον γοητεύσει και θα τον γεμίσει ευχάριστες αναμνήσεις".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου