Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Ιστορία Συλλόγου 30 χρόνια

 

30 χρόνια ζωής και προσφοράς στον πολιτισμό για τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο

                                                Δοξάτου

Μπροστά βέβαια σε ιστορία αιώνων

Το Συμβόλαιο του 1906 του Σωματείου «Φιλίππων» αναφέρεται στην πρόσληψη δασκάλου στην Αστική Σχολή Δοξάτου.

Και μέσα από τα γραπτά κείμενα ιστορία από τα 1874 με την ίδρυση της «φιλεκπαιδευτικής εταιρείας Δοξάτου»

Προτείνεται από το Δ.Σ του Συλλόγου να γίνει τροποποίηση του καταστατικού και να χρησιμοποιηθεί και πάλι το ιστορικό όνομα:

Πολιτιστικός και μορφωτικός Σύλλογος Δοξάτου η «Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία».

Αναφερόμενοι στα τελευταία χρόνια του Συλλόγου θυμίζουμε στους συγχωριανούς μας ότι το 2002 εκδόθηκε επετειακό ημερολόγιο.

  • Ο Σύλλογος στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δοξάτου, όπου λειτουργεί  σε εθελοντική βάση Δανειστική Βιβλιοθήκη που εξυπηρετεί  τακτικές αναγνώστριες και μικρούς μαθητές . Συλλογή σπανίων εκδόσεων βιβλίων προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου. Στον τρίτο όροφο λειτουργεί μόνιμη έκθεση λαογραφικού υλικού, προσφορά των φιλοπρόοδων κατοίκων του Δοξάτου. 
  • Στο θαυμάσιο Νεοκλασικό κτίριο του Δήμου Δοξάτου και στην αίθουσα «Δημήτρης Χιωτόπουλος» εκτίθενται έργα του Δημήτρη  Χιωτόπουλου

και ακόμη δύο έργα της Τζένης Δρόσου  και του Ντόλατζα κ.α

Ο επισκέπτης ακόμη έχει τη δυνατότητα να ζήσει μερικές από τις στιγμές της νεότερης ιστορίας στο ισόγειο, όπου λειτουργεί μόνιμη έκθεση  φωτογραφιών από τις μαρτυρικές στιγμές που βίωσε ο τόπος, αλλά και άλλα έξοχα δείγματα της αστικοποίησης και της οικονομικής ευρωστίας του τόπου από την καλλιέργεια και το εμπόριο του καπνού, την αρχιτεκτονική, τη διασκέδαση και τις ιπποδρομίες

 

 

 

 

 

 

 

 

Εγκαινιάζεται το Πνευματικό Κέντρο του Δοξάτου και λειτουργεί  Μόνιμη Έκθεση Λαογραφικού Υλικού, προσφορά των φιλοπρόοδων κατοίκων του Δοξάτου.

Ακόμη φιλοξενείται  έκθεση έργων του Δημήτρη Χιωτόπουλου , του Ντόλατζα, και της Τζένης Δρόσου και άλλων μοντέρνων καλλιτεχνών  με τις ενέργειες της Μαρίας Καρτζόγλου.

Η πλούσια Δανειστική Δημοτική Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβάνει και τη  συλλογή παλιών εκδόσεων προσφορά μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου. Στηρίζεται στον εθελοντισμό με πρώτο τον αξέχαστο για το χιούμορ και την αγάπη για το βιβλίο καλό μας φίλο Τάκη Τσεμπερίδη, και με  πολλές Δοξατιανές αναγνώστριες.

Παρουσιάζονται βιβλία και ταινίες, φιλοξενούνται εκθέσεις και διδάσκονται μόνιμα μαθήματα ζωγραφικής, μουσικής, κοσμήματος, κεντήματος , Πρώτων Βοηθειών, Τοπικής Ιστορίας κ.α. Εισηγήσεις και εκδηλώσεις  κατά τη διάρκεια της πανήγυρης, αλλά και συναντήσεις συμμαθητών.

Στο ισόγειο του Κτιρίου φιλοξενείται η ιστορία του Δοξάτου σε φωτογραφίες.

Μαθητές, ΚΑΠΗ, επισκέπτες και φίλοι του Δοξάτο , ξεναγούνται στην ιστορία και διοργανώνονται σεμινάρια για την τοπική ιστορία.

Για μια δεκαετία ακόμη ο Πολιτιστικός Σύλλογος εκφράζοντας το Δοξάτο σε μια «πορεία στο χρόνο». Ένα όμορφο DVD παρουσιάστηκε γλαφυρά από τη Μάρα Τοπαρλάκη με τις φωτογραφίες των Δοξατιανών στις καθημερινές στιγμές, αλλά και στα πανηγύρια, στο σχολείο, στη θρησκευτική ζωή, στα καπνά, αλλά και στην ομηρία στην κατοχή και στην Αντίσταση, στην οικονομία, στη διασκέδαση, στο γάμο, στις ιπποδρομίες και

Αφιέρωμα και στην εκπαίδευση και στους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου, αλλά και στο Λύκειο του Δοξάτου , ως κομμάτι της ιστορίας του τόπου.

Συναυλίες, εκθέσεις , εκδόσεις και η δεκαετής πορεία της εφημερίδας που εκδίδει το ΔΣ του Συλλόγου.

Κορυφαία στιγμή της πορείας μας η διοργάνωση του Α΄ Επιστημονικού συνεδρίου για την ιστορία και τον πολιτισμό του Δοξάτου. Με παράλληλη έκδοση πρακτικών των εισηγήσεων.

Τα χορευτικά τμήματα νέων και ενηλίκων εμφανίζονται με τις προσεγμένες και συλλεκτικές φορεσιές στις εθνικές επετείους ,και στο πανηγύρι στο Δοξάτο.

Συνοδεύουν την ιερή εικόνα του προστάτη Αγίου Αθανασίου στη λιτάνευση. Αποτίουν φόρο τιμής στους ήρωες του Δοξάτου στις δύο μεγάλες εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα του 1913 και τα αντίποινα της εξέγερσης του 1941.

Συμμετέχει ακόμη ο Σύλλογος στον αγώνα πολλών Συλλόγων για αναγνώριση  της γενοκτονίας του 1916-1918 των κατοίκων της Αν. Μακεδονίας. Βαρύς ο φόρος αίματος για τους Δοξατιανούς. Ενδεικτικά αναγράφονται κάποια ονόματα στο μνημείο της Εκκλησίας.

 

 

Τα πρόσωπα σε όλη αυτή τη διαδικασία όλα και των δασκάλων και των μελών του Δ.Σ έρχονται και παρέρχονται αυτό που μένει και έχει την ανάγκη στήριξης είναι ο πολιτισμός, η ιστορία του τόπου και ο Σύλλογος και προ πάντων  η αγάπη για τα παιδιά και τα όνειρά τους που δεν θέλουμε να πληγώνονται.

Γι’ αυτό και ζητάμε μόνο την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον των γονιών με σκοπό  την προστασία των ίδιων των παιδιών τους από κάθε μορφής λαϊκισμό.

Όνειρό μας είναι να εμφανίσουμε ένα πετυχημένο σύνολο νέων αγοριών και κοριτσιών που θα μπορούσε να ταξιδέψει παντού και να προβάλει την ιστορία αυτού του μαρτυρικού τόπου αλλά και να διασκεδάσει και να χαρεί μαζί με άλλους νέους

Ως  Δ.Σ προσπαθούμε εδώ και αρκετά χρόνια ν α διοργανώσουμε διάφορες εκδηλώσεις ποιοτικές για τους συμπολίτες μας αλλά και την προβολή του τόπου και προσπαθούμε κάθε φορά να ενισχύουμε και την τοπική οικονομία, γιατί κομμάτι αυτού του τόπου είμαστε και εμείς που δρα και ενεργεί και υπάρχει μόνο μέσω αυτού τόπου και της αγάπης των κατοίκων. Οι κριτικές και η μιζέρια  δεν ταιριάζουν ούτε στον χαρακτήρα μας αλλά ούτε και στην υψηλή αποστολή που έχουμε αναλάβει.

Προσπαθούμε λοιπόν για ποιότητα στη ζωή των νέων και των γυναικών

Απαιτούμε και διεκδικούμε με κάθε τρόπο δημιουργική απασχόληση των μικρών μας φίλων με τη δημιουργία πραγματικού Κέντρου Νεότητας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς και για τη δυνατότητα αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των γυναικών.

Δημοσιοποιήσαμε και υποβάλλαμε τα αιτήματά μας πρώτα στο Δήμο μας στη συνέχεια στο Υπουργείο Πολιτισμού και μέσω των βουλευτών της περιφέρειάς μας.

Ενημερώνουμε για τη δράση μας και μέσω της εφημερίδας και των άλλων εκδόσεων  όλους τους αρμόδιους φορείς και πιστεύουμε ότι συμβάλλουμε τα μέγιστα για τις αποφάσεις επιχορήγησης των πολιτιστικών κέντρων του Δήμου.

 

 

Δράση του Συλλόγου

  • Δημιουργία χορευτικών τμημάτων
  • Συλλογή παραδοσιακής ενδυμασίας
  • Εκθέσεις φωτογραφίας, κοσμήματος, ψηφιδωτού, παραδοσιακών ενδυμασιών, λαϊκής τέχνης και εργαλείων από την καλλιέργεια του καπνού και το άλογο.
  • Χορωδία
  • Ομιλίες
  • Διοργάνωση πανήγυρης Δοξάτου
  • Χοροί από τα τμήματα του Συλλόγου στις Εθνικές Επετείους.
  • Κινηματογραφικές προβολές , θεατρικές παραστάσεις , συναυλίες
  • Κοινωνικό έργο με αξιόλογη φιλανθρωπική δράση
  • Δημιουργία καταλόγου αιμοδοτών.

Σήμερα

Όλα τα προηγούμενα συνεχίζονται εκτός από τη χορωδία και επιπλέον έχουν γίνει

  • Η Εφημερίδα "τα Νέα του Δοξάτου" Διανύει τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας με 400 περίπου τακτικούς συνδρομητές
  • Τμήμα Αγιογραφίας
  • Τμήμα Ζωγραφικής
  • Τμήμα παραδοσιακού κεντήματος
  • Δημιουργία Ιστοσελίδας( http/: doxato.net) και σύνδεση με τους απόδημους Δοξατιανούς και όχι μόνο
  • Ο Σύλλογος στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δοξάτου, όπου λειτουργεί  σε εθελοντική βάση Δανειστική Βιβλιοθήκη που εξυπηρετεί πάνω από 100 τακτικούς αναγνώστες, στην πλειοψηφία γυναίκες και μικρούς μαθητές . Συλλογή σπανίων εκδόσεων βιβλίων προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου. Στον τρίτο όροφο λειτουργεί μόνιμη έκθεση λαογραφικού υλικού, προσφορά των φιλοπρόοδων κατοίκων του Δοξάτου. 
  • Στο θαυμάσιο Νεοκλασικό κτίριο του Δήμου Δοξάτου και στην αίθουσα «Δημήτρης Χιωτόπουλος» εκτίθενται έργα του Δημήτρη  Χιωτόπουλου και δύο έργα της Τζένης Δρόσου  
  • Ο επισκέπτης ακόμη έχει τη δυνατότητα να ζήσει μερικές από τις στιγμές της νεότερης ιστορίας στο ισόγειο, όπου λειτουργεί μόνιμη έκθεση  φωτογραφιών από τις μαρτυρικές στιγμές που βίωσε ο τόπος, αλλά και άλλα έξοχα δείγματα της αστικοποίησης και της οικονομικής ευρωστίας του τόπου από την καλλιέργεια και το εμπόριο του καπνού, την αρχιτεκτονική, τη διασκέδαση και τις ιπποδρομίες.  

 

Σταθερές ημερομηνίες εκδηλώσεων του Δοξάτου:

  • 18 Ιανουαρίου: Αγίου Αθανασίου, βασιλόπιτα
  • 29 Ιανουαρίου: Εσπερινός για προστάτες παιδείας στο παρεκκλήσι των Εκπαιδευτηρίων Δοξάτου
  • 1 Φεβρουαρίου: Αγίου Τρύφωνα, ευλογία Αμπελουργών και εκδηλώσεις στους Αγίους Θεοδώρους
  • Αγίων Θεοδώρων: κινητή γιορτή Πρώτο Σάββατο Μ. Τεσσαρακοστής
  •  8 Μαρτίου: Ημέρα Γυναίκας ( Εισηγήσεις παρουσιάσεις διαφανειών, για τη γυναίκα στο πέρασμα των αιώνων)
  • 2 Μάη: Πανήγυρη Δοξάτου εβδομαδιαίες εκδηλώσεις με ιπποδρομίες, εκθέσεις, συναυλίες
  • 21 Μαρτίου: ημέρα ποίησης  αφιέρωμα στους ποιητές του Δοξάτου
  • 2η Κυριακή του Μάη  Αφιέρωμα στη μητέρα και τη Λογοτεχνία
  • 19 Μάη: Ποντιακή Γενοκτονία
  • 30 Ιουνίου: Το πρώτο ολοκαύτωμα του Δοξάτου. Επέτειος απελευθέρωσης του Δοξάτου  από τη μακραίωνη σκλαβιά 
  • 7 Ιουλίου: Αγίας Κυριακής (κοινές εκδηλώσεις με τη Χωριστή)
  • Αύγουστος: Εβδομαδιαίες Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις Πολιτιστικού Συλλόγου Δοξάτου
  • 29 Σεπτεμβρίου: Μνημόσυνο για τη δεύτερη σφαγή του Δοξάτου. Πρώτη ένοπλη αντίσταση στην Ευρώπη ενάντια στον Άξονα
  •  
  •  
  •  
  • Τέλος  Οκτώβρη: Ευλογία σιτοπαραγωγών στην Αγία Κυριακή.

 

 

Εγκαινιάζεται το Πνευματικό Κέντρο του Δοξάτου και λειτουργεί  Μόνιμη Έκθεση Λαογραφικού Υλικού, προσφορά των φιλοπρόοδων κατοίκων του Δοξάτου.

Ακόμη φιλοξενείται  έκθεση έργων του Δημήτρη Χιωτόπουλου , του Ντόλατζα, και της Τζένης Δρόσου και άλλων μοντέρνων καλλιτεχνών  με τις ενέργειες της Μαρίας Καρτζόγλου.

Η πλούσια Δανειστική Δημοτική Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβάνει και τη  συλλογή παλιών εκδόσεων προσφορά μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου. Στηρίζεται στον εθελοντισμό με πρώτο τον αξέχαστο για το χιούμορ και την αγάπη για το βιβλίο καλό μας φίλο Τάκη Τσεμπερίδη, και με  πολλές Δοξατιανές αναγνώστριες.

Παρουσιάζονται βιβλία και ταινίες, φιλοξενούνται εκθέσεις και διδάσκονται μόνιμα μαθήματα ζωγραφικής, μουσικής, κοσμήματος, κεντήματος , Πρώτων Βοηθειών, Τοπικής Ιστορίας κ.α. Εισηγήσεις και εκδηλώσεις  κατά τη διάρκεια της πανήγυρης, αλλά και συναντήσεις συμμαθητών.

Στο ισόγειο του Κτιρίου φιλοξενείται η ιστορία του Δοξάτου σε φωτογραφίες.

Μαθητές, ΚΑΠΗ, επισκέπτες και φίλοι του Δοξάτο , ξεναγούνται στην ιστορία και διοργανώνονται σεμινάρια για την τοπική ιστορία.

Για μια δεκαετία ακόμη ο Πολιτιστικός Σύλλογος εκφράζοντας το Δοξάτο σε μια «πορεία στο χρόνο». Ένα όμορφο DVD παρουσιάστηκε γλαφυρά από τη Μάρα Τοπαρλάκη με τις φωτογραφίες των Δοξατιανών στις καθημερινές στιγμές, αλλά και στα πανηγύρια, στο σχολείο, στη θρησκευτική ζωή, στα καπνά, αλλά και στην ομηρία στην κατοχή και στην Αντίσταση, στην οικονομία, στη διασκέδαση, στο γάμο, στις ιπποδρομίες και

Αφιέρωμα και στην εκπαίδευση και στους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου, αλλά και στο Λύκειο του Δοξάτου , ως κομμάτι της ιστορίας του τόπου.

Συναυλίες, εκθέσεις , εκδόσεις και η δεκαετής πορεία της εφημερίδας που εκδίδει το ΔΣ του Συλλόγου.

Κορυφαία στιγμή της πορείας μας η διοργάνωση του Α΄ Επιστημονικού συνεδρίου για την ιστορία και τον πολιτισμό του Δοξάτου. Με παράλληλη έκδοση πρακτικών των εισηγήσεων.

Τα χορευτικά τμήματα νέων και ενηλίκων εμφανίζονται με τις προσεγμένες και συλλεκτικές φορεσιές στις εθνικές επετείους ,και στο πανηγύρι στο Δοξάτο.

Συνοδεύουν την ιερή εικόνα του προστάτη Αγίου Αθανασίου στη λιτάνευση. Αποτίουν φόρο τιμής στους ήρωες του Δοξάτου στις δύο μεγάλες εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα του 1913 και τα αντίποινα της εξέγερσης του 1941.

Συμμετέχει ακόμη ο Σύλλογος στον αγώνα πολλών Συλλόγων για αναγνώριση  της γενοκτονίας του 1916-1918 των κατοίκων της Αν. Μακεδονίας. Βαρύς ο φόρος αίματος για τους Δοξατιανούς. Ενδεικτικά αναγράφονται κάποια ονόματα στο μνημείο της Εκκλησίας.

 

 

Τα πρόσωπα σε όλη αυτή τη διαδικασία όλα και των δασκάλων και των μελών του Δ.Σ έρχονται και παρέρχονται αυτό που μένει και έχει την ανάγκη στήριξης είναι ο πολιτισμός, η ιστορία του τόπου και ο Σύλλογος και προ πάντων  η αγάπη για τα παιδιά και τα όνειρά τους που δεν θέλουμε να πληγώνονται.

Γι’ αυτό και ζητάμε μόνο την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον των γονιών με σκοπό  την προστασία των ίδιων των παιδιών τους από κάθε μορφής λαϊκισμό.

Όνειρό μας είναι να εμφανίσουμε ένα πετυχημένο σύνολο νέων αγοριών και κοριτσιών που θα μπορούσε να ταξιδέψει παντού και να προβάλει την ιστορία αυτού του μαρτυρικού τόπου αλλά και να διασκεδάσει και να χαρεί μαζί με άλλους νέους

Ως  Δ.Σ προσπαθούμε εδώ και αρκετά χρόνια ν α διοργανώσουμε διάφορες εκδηλώσεις ποιοτικές για τους συμπολίτες μας αλλά και την προβολή του τόπου και προσπαθούμε κάθε φορά να ενισχύουμε και την τοπική οικονομία, γιατί κομμάτι αυτού του τόπου είμαστε και εμείς που δρα και ενεργεί και υπάρχει μόνο μέσω αυτού τόπου και της αγάπης των κατοίκων. Οι κριτικές και η μιζέρια  δεν ταιριάζουν ούτε στον χαρακτήρα μας αλλά ούτε και στην υψηλή αποστολή που έχουμε αναλάβει.

Προσπαθούμε λοιπόν για ποιότητα στη ζωή των νέων και των γυναικών

Απαιτούμε και διεκδικούμε με κάθε τρόπο δημιουργική απασχόληση των μικρών μας φίλων με τη δημιουργία πραγματικού Κέντρου Νεότητας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς και για τη δυνατότητα αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των γυναικών.

Δημοσιοποιήσαμε και υποβάλλαμε τα αιτήματά μας πρώτα στο Δήμο μας στη συνέχεια στο Υπουργείο Πολιτισμού και μέσω των βουλευτών της περιφέρειάς μας.

Ενημερώνουμε για τη δράση μας και μέσω της εφημερίδας και των άλλων εκδόσεων  όλους τους αρμόδιους φορείς και πιστεύουμε ότι συμβάλλουμε τα μέγιστα για τις αποφάσεις επιχορήγησης των πολιτιστικών κέντρων του Δήμου.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου