Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

«Η ζωή είναι εύθραυστη, η αγάπη;» βίντεο ΓΕΛ Νευροκοπίου

 

Συγκεκριμένα η κ. Στυλίδου ανέφερε:
«Σήμερα κυρίες και κύριοι, έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στο σύλλογο μας, μια Δραμινή συγγραφέα και δημοσιογράφο, την κυρία Ρένα Τριανταφυλλίδου
Πιθανών να είναι γνωστή σε πολλούς από εσάς καθώς εργάστηκε σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ως ρεπόρτερ και παρουσιάστρια ενημερωτικών εκπομπών. Συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ τα τελευταία 12 χρόνια είναι μέλος της συντακτικής ομάδας της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ψίθυροι
press»  και του διαδικτυακού τόπου:  www.destanea.com. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου.
Βραβεύτηκε από το Υπουργείο
  Μακεδονίας Θράκης, για την προσφορά της στην τοπική ενημέρωση, και από την Εταιρεία Δραμινών Μελετών,  για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και ιδιαίτερα στην τοπική πνευματική κίνηση.
Το 2010 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο: «Ιστορία Σμιλευμένη σε Μάρμαρο», το οποίο και έχει εξαντληθεί.
Το 2012 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της (Μυθιστόρημα), με τίτλο: «Η ζωή είναι εύθραυστη, η αγάπη;» αυτό που σήμερα θα μας παρουσιάσει η ίδια.

Θα μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια για το βιβλίο, πριν δώσω τον λόγο στην ίδια.
Μια ευαίσθητη, ρομαντική και συνάμα συγκλονιστική ιστορία ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου αυτού. Οι παράνομες υιοθεσίες, ένα βαθύ κοινωνικό πρόβλημα, που ακόμη και στις μέρες μας εξακολουθεί να υφίσταται, αποτελούν το κύριο θέμα της ιστορίας, η οποία εμπλουτισμένη με δεκάδες απρόσμενες ανατροπές, στην εξέλιξη της , καθηλώνουν τον αναγνώστη, κάνοντας τον παράλληλα κοινωνό, του μεγάλου και διαχρονικού προβλήματος των παράνομων υιοθεσιών. Αναπάντεχες αποκαλύψεις, διανθισμένες με έντονα συναισθήματα, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μέχρι την τελευταία σελίδα του βιβλίου. Οι ήρωες του μυθιστορήματος, καλούνται να κάνουν την υπέρβαση. Να αποδεχτούν ότι η «ζωή είναι εύθραυστη» και να «πολεμήσουν» για την αγάπη. Να απαντήσουν στο ερώτημα, αν είναι η αγάπη εύθραυστη και να λυτρωθούν από τα καλά κρυμμένα μυστικά που στοίχειωσαν τη ζωή τους».
Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας, και περιπλανάται,
  μαζί με τους ήρωες της, στα πανέμορφα νησιά του Αιγαίου, τη Θάσο και τη Μυτιλήνη, περνά από την πρωτεύουσα, την Αθήνα και φτάνει μέχρι το μαγευτικό θέρετρο της Βαλτικής το Βαρνεμούντε.
Πλούσιες εικόνες και χρηστικές πληροφορίες από τους σταθμούς αυτούς, αποφορτίζουν συχνά πυκνά τη βαρειά ατμόσφαιρα, ενώ η άρτια δομή της ιστορίας, κάνει τον αναγνώστη συμμέτοχο , χαρίζοντας του παράλληλα εκπλήξεις, που τον προκαλούν αλλά και τον κρατούν σε εγρήγορση, από την αρχή του βιβλίου, μέχρι και την τελευταία του σελίδα.»
Είναι ένα βιβλίο που θα σας συγκινήσει, αλλά και θα σας προβληματίσει.
  Προσωπικά εύχομαι τα καλύτερα στη συγγραφέα του και ευελπιστούμε σύντομα να έχουμε τη χαρά να διαβάσουμε κι άλλο βιβλίο της.
Μια ευαίσθητη ρομαντική και συνάμα συγκλονιστική ιστορία ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου της φίλης Ρένας. Καλαίσθητο από την πρώτη αφή προτρέπει τον αναγνώστη για ξεφύλλισμα με τα ζεστά του χρώματα. Ε! στη συνέχεια δεν το αφήνει κανείς παρά μόνο στο τέλος γιατί με αριστοτεχνικό τρόπο η συγγραφέας κατορθώνει να προκαλέσει το ενδιαφέρον και την αγωνία για την εξέλιξη.
Οι τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας της ηρωίδας ίσως αγγίζουν πολλές αναγνώστριες, που βίωσαν κάποιο σωματικό ή ψυχικό βιασμό. Αλλά και
  ακόμη και πιο απλά θέματα, όπως το ξύλο στο σχολείο κ.ά.
 Εξ απαλών ονύχων θα λέγαμε διακρίνεται ένας αγώνας για να φανεί η δύναμη της ηρωίδας και η αξιοπρέπεια της προσωπικότητας της.
Φυλακίζεται σε κάθε περίπτωση ο πόνος να μην φανεί, ακόμη και στο σκληρότερο θέμα της ζωής με το θάνατο των γονιών της.
Και η ζωή συνεχίζεται με ορφάνια, ανάδοχη οικογένεια, αλλά και σπουδές, επιτυχία συγγραφική και ο έρωτας. …
Με το γλαφυρότερο τρόπο δίνεται ο πόνος του έρωτα.
Ρήξεις και επαναστάσεις με τα «θέλω της» και τη ζωή.
Ο αγώνας της κάθε γυναίκας για να βγει στο στίβο της εργασίας στην κοινωνία να καταξιωθεί δίπλα στον άνδρα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά θέματα.
Από τα πλέον σοβαρά οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, οι παράνομες υιοθεσίες διαχρονικά θέματα που δυστυχώς πονούν πάντα πολύ...και σήμερα.
 Απασχολεί ακόμη τη συγγραφέα η μετανάστευση, εσωτερική και εξωτερική.
Ακολουθεί μεγάλη περίοδος εσωστρέφειας περιχαράκωσης στον εαυτό της, κατάθλιψη και απομάκρυνση ακόμη από το ίδιο της το σπλάχνο.
Και τέλος μέσα από απρόσμενες ανατροπές με γλαφυρές περιγραφές περιοχών, μνημείων ναών ……. η συγγραφέας μας ταξιδεύει στη Θάσο, στη Μυτιλήνη και στη Γερμανία, ως «άριστη συγγραφέας ταξιδιωτικών βιβλίων».
Ο «από μηχανής Θεός» όπως χαρακτήρισε κάποιος το ημερολόγιο της ηρωίδας φέρνει τη λύτρωση. Καλείται η ηρωίδα να κάνει την υπέρβαση και να δώσει λύσεις έχοντας κοντά της δικούς της ανθρώπους.
Καλούμαστε και εμείς όπως το ζητεί ο τίτλος του πονήματος της Ρένας να κρίνουμε για τα θεμελιώδη ζητήματα της ζωής και της Αγάπης. Μιας και όλη μας η Ζωή είναι αγάπη.
Μια αγάπη που πηγάζει πρωταρχικά από το Θεό. Η σχέση με το θείο διακρίνεται έντονα στη γραφή της Ρένας. Αγαπητική σχέση με το Θεό που θα οδηγήσει στην αγάπη της οικογένειας, της κοινωνίας και τον αληθινό έρωτα. Σ’ αυτήν την πορεία της ζωής και της αγάπης βιώνει κανείς τριγμούς, ρωγμές, συγκρούσεις με αποτέλεσμα να περιχαρακώνεται αυτάρεσκα στον κύκλο του. (Εδώ μπορούμε να βρούμε κάποιες κοινωνιολογικές ερμηνείες)
Για μας όμως τους ορθοδόξους ο κύκλος της αγάπης του Αβά Δωρόθεου δίνει απαντήσεις στο ερώτημα.
«Υποθέτουμε ότι είμαστε όλοι σε ένα κύκλο με κέντρο το Θεό. Όσο προχωράμε προς το Θεό στο κέντρο του κύκλου, πλησιάζουμε και μεταξύ μας, και όσο απομακρυνόμαστε από το Θεό, μακραίνουν και οι αποστάσεις από τον συνάνθρωπο μας». (όπου ο άλλος αντί να είναι η εικόνα του Θεού γίνεται η κόλασή μας)
«Αγάπα και ό, τι θέλεις κάνε. Αγάπη και απόλυτη ελευθερία».
Η αληθινή αγάπη, για κάποιους η ανιδιοτελής αγάπη δεν φοβάται τη ζωή
Ευχαριστούμε Ρένα που άγγιξες την ψυχή μας!»

Published in Δες Βιβλίο

Παρουσίαση βιβλίου: «Η ζωή είναι εύθραυστη, η αγάπη;»

Μια πραγματικά φιλόξενη, ζεστή ατμόσφαιρα, στήθηκε στον εξαιρετικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Δοξάτου, από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, για την παρουσίαση του βιβλίου της Ρένας Τριανταφυλλίδου, το απόγευμα της Κυριακής 1 Δεκεμβρίου 2013. Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η εκπαιδευτικός Μαρία Στυλίδου η οποία και εύστοχα επισήμανε τα μεγάλα κοινωνικά θέματα, που η συγγραφέας αναδεικνύει μέσα από την αφήγηση της ιστορίας


Πριν από κάποιους μήνες οι μαθητές του λυκείου Κ. Νευροκοπίου δημιούργησαν αυτό το βιντεάκι με τίτλο "Are you coming with us?" ώστε να συμμετάσχουμε σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό βίντεο. Σήμερα το πρωί μάθαμε ότι βρισκόμαστε στην 1η δεκάδα του National Geographic!!!! και σε λίγες μέρες θα ξέρουμε αν καταφέραμε να μπούμε και στην τριάδα! λέει η Μαρία Στυλίδου, διευθύντρια γενικού λυκείου Νευροκοπίου...

"Ως κεντρική ιδέα και μήνυμα του πεντάλεπτου βίντεο προτείνουμε την αναδάσωση. Επίσης σημαντικό ρόλο έχει η ανακύκλωση όπως και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειες (π.χ. φωτοβολταικά). Μεταξύ των άλλων, στο βίντεο θίγονται και ζητήματα που αφορόυν στο περιβάλλον και στο σύγχρονο τρόπο ζωής".

Συγχαρητήρια... Η Διευθύντρια του ΓΕΛ Κ Νευροκοπίου Μαρία Στυλίδου –Κωνσταντούδη συγχαίρει όλους τους μαθητές του σχολείου, που με την ευαισθησία και τον προβληματισμό τους, αποτύπωσαν τις περιβαλλοντικές τους ανησυχίες σε μια αξιόλογη και παράλληλα καλλιτεχνική δουλειά για: την ποιότητα ζωής στο Νευροκόπι την τοπική οικονομία, το περιβάλλον, τις φυσικές ομορφιές  και -συγκρίνοντας αυτά τα στοιχεία με τα αντίστοιχα της πόλης και επισημαίνοντας τα αδύνατα σημεία. -Ακόμη με διορατικότητα επεσήμαναν εστίες μόλυνσης όπως τα σκουπίδια και τα νεκροταφεία ελαστικών αυτοκινήτων της περιοχής, που στη συνέχεια δημιούργησαν  οικολογική καταστροφή στο Νομό μας. -Έστειλαν μηνύματα αισιοδοξίας από το ακριτικό Νευροκόπι για ποιότητα ζωής και διατροφής Καθοριστικοί συντελεστές, εκτός από τους μαθητές ο καθηγητής της Πληροφορικής Καρυπίδης Ανδρέας, η εκπαιδευτικός Αμαραντίδου Ελένη, πρωταγωνιστές ακόμη και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου